What is capoeira?

Basic knowledge capoeira

Capoeira is een Braziliaanse vechtsport die gevecht, dans, ritme en beweging combineert. Capoeira is een dialoog tussen de spelers, dit gebeurt in een gesprek door middel van bewegingen die vele betekenissen kunnen hebben. De details van capoeira, de oorsprong

 

en de vroege geschiedenis zijn nog steeds een kwestie van debat onder de historici. Het is al duidelijk dat de Afrikaanse slaven het dansachtige uiterlijk van de capoeira gebruikten om hun gevechts trainingen te camoufleren. Tegenwoordig zijn er leraren over de hele wereld die deze prachtige kunst en cultuur aanleren. Capoeira wordt dan ook als de beste work-out sport beschouwd.

LOGO-CANDEIAS-BELGIUM

Capoeira instrumenten

Berimbau:

De Berimbau is het instrument dat het ritme begeleidt. Dit is het belangrijkste (hoofd) instrument onder de Capoeira’s instrumenten.

De berimbau bestaat uit een houten boog (verga), gemaakt van Biriba hout die in Brazilië groeit en meestal ongeveer 1,5 m lang is. De Verga is een bocht in het bezit van een stalen koord (arame) meestal getrokken uit de binnenkant van een autoband.Aan de onderkant van de verga  en arame bevindt zich een gedroogde kalebas (cabaça) .

De cabaça fungeert als een resonator en kan naar beneden worden bewogen om het beste geluid van de berimbau te vinden.Er zijn nog andere onderdelen nodig om de  Berimbau te kunnen bespelen.

De baqueta een houten stok aan de Arame geslagen om het geluid te produceren, de Dobrão een kleine steen of munt gebruikt om tegen de Arame te drukken om de toon van de Berimbau te veranderen.

En de caxixi een kleine rammelaar die optioneel de baqueta in dezelfde hand begeleidt.Er zijn drie verschillende categorieën van berimbau.

De Gunga is een groter cabaça die de laagste toon voorbrengt. De Medio is een medium cabaça  die de middentoon voorbrengt. En de Viola een kleinere cabaça die de hoogste toon voorbrengt.

LOGO-CANDEIAS-BELGIUM

Atabaque:

De Atabaque is een lange, houten handtrommel. De schaal wordt traditioneel gemaakt van Jacaranda hout uit Brazilië. Het hoofd is gemaakt van kalfsleer. Een systeem van touwen verweven rond het lichaam verbinden de metalen ring bij de basis van de kop. Houten wiggen zijn vastgelopen tussen de ring om het lichaam mogelijk te maken. Men kan deze aanspannen of ontspannen om de toonhoogte van de trommel te regelen. Het lichaam ligt op een stand om het geluid uit te laten.

 

De atabaque wordt gespeeld met de handen, dit gebeurt vaak staand. Het capoeira spel kan gespeeld worden zonder de atabaque, maar het spel is dan minder levendig en energetisch.

 

Er zijn drie soorten atabaque. de Rum is het hoogste met het laagste geluid. De Rum-Pi van gemiddelde lengte en medium geluid. De Lê is de kortste met de hoogste geluidskwaliteit.

 

In Maculelê en andere Afro-Braziliaanse dansen worden de drie soorten gebruikt maar in Capoeira wordt er slechts één gebruikt.

LOGO-CANDEIAS-BELGIUM

Pandeiro:

De pandeiro is een kleine Braziliaanse percussie handinstrument. Het bestaat meestal uit een rond houten frame, met een zes paar metalen schijven langs de zijkanten, en uit dierlijke huid of nylon kop. De spanning van het hoofd op de pandeiro kan worden afgestemd, waardoor de speler een keuze van hoge en lage tonen heeft. Ook de metalen schijven (platinelas) zijn hol, waardoor u scherpe, droge tonen heeft. Dit zorgt voor duidelijkheid wanneer snelle, complexe ritmes worden gespeeld.

Het wordt gehouden in de ene hand, en op het hoofd geslagen met de andere hand om het geluid te produceren. Typische Pandeiro patronen worden afwisselend gespeeld door de duim,

vingertoppen, hiel, en palm van de hand.

Een Pandeiro kan ook worden geschud om rond te maken, of men kan met een vinger langs het hoofd raspen van een om ruis te creëren. De pandeiro is geen capoeira instrument zoals de berimbau, maar wordt veel gebruikt in een aantal van de Braziliaanse muziek, zoals Samba, Choro en Coco.

LOGO-CANDEIAS-BELGIUM

Agogô:

De agogo is oorsprokelijk vanuit Afrika. Het is gemaakt uit ijzer en staal of hout in sommige gevallen. De Agogo wordt voornamelijk gebruikt in samba, maar kan ook in Capoeira gebruikt worden.

Het geluid wordt gemaakt door het slaan van de klokken. Naast het slaan van het instrument met een stok, kunnen de klokken samen worden geperst om te luiden. De Agogo kan je vinden met één, drie of zelfs vier klokken.

De Agogo heeft de hoogste toonhoogte van al de Bateria instrumenten.

LOGO-CANDEIAS-BELGIUM

Reco reco:

De Reco-reco is een percussie instrument van Angolese afkomst. Deze bestaat meestal uit een lange bamboe met dwarse inkepingen in gesneden en waarover een wand wordt gewreven om een raspend intermitterende geluid te produceren.

De Reco-reco bestaat ook in metalen uitvoering, maar de meesten worden va verschillende soorten hout gemaakt.

LOGO-CANDEIAS-BELGIUM

De bateria:

Al deze instrumenten samen vormen de Bateria (orkest). In kleinere gebeurtenissen en normale rodas, wordt de Bateria slechts samengesteld uit een berimbau, één of meerdere pandeiro (s) en een atabaque (dit is minimaal vereist).

De Bateria, in een grotere gebeurtenis wordt samengesteld uit drie berimbaus, één van elke categorie; Gunga, Medio, Viola. Er zijn meestal ook twee pandeiros en een atabaque aanwezig.

Er kan eventueel een Agogo en reco-reco toegevoegd worden.

De plaats van elk instrument is opgegeven en gedefinieerd. De berimbau in het centrum, deze leidt de baretria. Als er meer dan één berimbau gebruikt worden dan wordt de Gunga rechts, de Medio in het midden en de altviool aan de linkerkant geplaatst. Vervolgens aan de linkerkant van de berimbau (s) staat de atabaque. Aan de rechterkant van de berimbau (s) is de pandeiro. Indien er met twee pandeiro’s gespeeld worden dan wordt de ander aan de andere kant van de Bateria geplaatst, naast de atabaque. Aan de ene kant zal een Agogo en anderzijds de recoreco geplaatst worden.

De opdracht om te beginnen te spelen is ook aangegeven. De berimbau begint altijd eerst te spelen (open). Als er meer dan één berimbau bespeeld worden, zijn de Gunga en Medio de altviool. Daarna komen de pandeiro (s), gevolgd door de atabaque. Dan kunnen de mensen

beginnen te klappen in hun handen en kan de zang beginnen. Wanneer de berimbau speler genoeg energie voelt kan de roda gestart worden. Dit geeft hij aan door te buigen waardoor de capoeirista aan de roda kunnen beginnen. De Gunga bepaald wie mag spelen, kan het spel

stoppen, het tempo van de muziek bepalen en kalmeert de spelers wanneer deze tijdens de roda te ruw spelen..